Wednesday, June 6, 2012

disposable or washable breast pad???

memandangkan Adam Fariz ngah sedap tidur, mmg rajinla aku nak update blog ni kan.
hehehe.
well, base on tajuk pun, memang post kali nih untuk ibu-ibu la eh...

sekarang da jadi trend ibu-ibu moden ( yang bekerja) tuk breastfeedkan baby til 2 years old (if susu tak kering).and ada yang try till 6months..(congrats babe!!!)..termasuklah aku yang insya allah akan cuba til susu tak kering.hehehe.

anyway, bila kita breastfeed nih, mmg possibility tuk air susu keluar sangat banyak. yela, makin kerap kita susukan baby, makin banyak air susu akan produce.
so korang skang selalu pakai washable or disposable breast pad???

memandangkan aku skang nih xbekerja and surirumah sepenuh masa yang berjaya, aku pakai yang disposable..bukan ape, susu pun jarang meleleh sebab baby Adam rajin hisap susu. 
brand yang aku pakai skang base on harga la..yang aku da try bebe, pigeon, and terbaru lucky baby. semua pun ok.aku pilih yang mane murah la..hahaha.
source : google

source : google

kenapa tak pakai yang washable??
last week, aku ngan encik haubby bersungguh-sungguhla mencari washable breast pad kat mothercare alamanda. kenapa??sebab rase cam xberbaloi pulak nak pakai disposable.yelah, cam rugi.harga pun kira mahal gak. i've try the washable breast pad and sangatlah tidak membantu.habis basah baju ( ke aku yang xreti pakai??) hehehe.

so, korang ada suggestion x??suggestla kat aku yang baru nak belajo ni.
hahahaha..
till then...aku tunggu korang punye suggestion tau..ahaks.

10 comments:

Nisya Harisy 71 said...

Farizah....pakai je yg disposable. No harm pun, plus tak la mahal mana pun. Cuma, klau tanak bazir susu, specially bila anak tgh hisap one side or tgh pump one side (klau guna yang simple breastpump ye), bole guna breast shells. (Ni contoh gamba dia : http://www.toysrus.com/product/index.jsp?productId=2403352). Stakat ni, hanya Avent yang ada. Tak sure if Madela da kuakan gak. Harga agak mahal sket. But rasanya bole pakai berulang kali. Dlm tu ada 3 rasanya la. RM70 camtu la. At least, bole tampung susu tu and anak still bole minum. Bagi org yg x byk susu, susu ni sgt la "beharga". Sbb kekadang bila kua tu, smp 1-2 oz pun ada. So, better "tadah". Letak dlm bra, x nampak pun. sbb dia ikut mcm ikut rupa breast kita.

nuyui a.k.a miss YUI said...

almk,yui no komen bab ni..kawen lom..huhu.takde anak =)

farizah zin said...

sya:tq dear...membantu sangat...

yui:hahaha..xpe..nanti da kwen and ade anak da tau nak wat camne kan..

Bazilah (^0^) said...

boleh jadi info utk mommy-to-be mcm saya :) congrats sbb dpt baby yg kiutt

Cho Zila said...

akak dulu pakai yang disposable gak... tapi syukurnyer akaknyer air susu tak banyak ngat so tak jadi masalah ngat...

farizah zin said...

bazilah:hehehe...congrats ye..moga semuanya selamat..bila due??

cho zila:ehm, susu saya banyak lagi kak..tuh yg kene pakai shell gak...

azizah :) said...

kebanyakkan kawan2 jijah pakai disposible kak.. sebab masing2 bekerja so mudah pakai buang je..

farizah zin said...

ha, tula..la ni mmg pakai disposable sebab bila pakai shell baby xmu miunm susu yang bertakung th..masam agaknya..hahahaha

norhidana said...

dulu akak ada gak beli breast pad nih yg disposable konon2 sbb berangan nk BF kan aiyan, tp rupenyer.... aiyan baru 3bln dh takmo isap susu, pam2 pun dh takde air... udahnyer pam tu jual n skrg ni aiyan amik susu formula je

oh ye, salam kenalan ye...

Cik Cammy Lia said...

hihi xleh nak suggest sbb lom ad baby kehkehkeh