Tuesday, March 27, 2012

buasir/hemorrhoid --> penyakit yang dicari??

well, buasir dengan ibu mengandung memang xboleh dielak.
mana yang xdapat buasir time mengandung, lucky you.
like me, memang keturunan ada so time pregnancy nih memang rajinla dia keluar.
parah gak ar tapi apa boleh buat.
da nasib badan.

so, apa penyebab buasir a.k.a hemorrhoid?
well, kalau korang nak tau, boleh je google kan..
tapi selalu yang jadi kat aku sebab 
1. makan makanan yang pedas gile ( serius, kalau xmakan pedas rasa cam xmakan ar..serius).
2. kalau dan seminggu xmembuang, memang jadi gak ar buasir nih.

so, apa yang boleh kita buat kalau nak merawat buasir nih?
 1. aku makan ubat doktor ( daflon ngan ubat roket )


2. sapu satu cream yang sangat berangin nama dia neo-healer.

jadi, sekadar untuk berkongsi dengan anda yang lain, banyakkan minum air masak and macam aku, aku amalkan minum jus orange bagi membuang hari-hari.
pastuh jgn makan pedas banyak sangat.

selamat mencuba!!!


2 comments:

man said...

thanks for sharing..

farizah zin said...

xde hal man...